Å være tilstede i øyeblikket

Å være tilstede i øyeblikket

Å være fullstendig tilstede i øyeblikket betyr at man får med seg rikdommen som er i livet, som er rundt deg, det betyr at sansene dine får brukes, utvides, det betyr at din kropp og ditt sinn får lov til å slappe av og bare være. Øyeblikket inneholder alt, det inneholder selve livet og å gi det sin fulle oppmerksomhet er å gi det kraft, gi seg selv kraft og sette sin energi inn i oppgavene man utfører. Å være tilstede i øyeblikket sparer oss for mengder med energi.

Så hvorfor er det fremdeles en slik utfordring for oss å være tilstede i oss selv, i det vi gjør?

Det er flere grunner til at øyeblikket kan være så utfordrende at man forsvinner bort i tanker om fortid og framtid, tanker om muligheter eller katastrofer, alt annet enn det som er foran deg. En av tingene som hindrer oss i å være tilstede i øyeblikket er forsøket på å ha kontroll.

Ideen om at man alltid skal være forberedt, vite hva som kommer, vite hvilke muligheter som finnes, gir en følelse av at man har kontroll. Man spiller av hundrevis av scenarioer i sine tanker og tester dem alle ut, og imens glir verden forbi ubemerket. Man får ikke med seg det som faktisk skjer, fordi man er for opptatt med det som kan komme til å skje. Man prøver å kontrollere framtiden ved tankene, og det er vanskelig å gi slipp og forbli i øyeblikket, for det føles som å gi slipp på kontrollspakene.

Vi har alle hatt en følelse av denne typen på kontroll, hvor man går seg vill i tankene og ikke klarer å fokusere på noe annet enn mulige hendelser. Men vi vet også at vi ikke kan kontrollere framtiden, vi kan ikke bestemme hva som skal skje hvis vi bare finner fram til riktig scene, og alle forsøk på kontroll ender opp med utmattelse, fordi man kan aldri nå fram til det man ønsker.  Man mister veldig mye energi ved å være i det som enda ikke eksisterer og kanskje aldri kommer til å eksistere, en energi som kunne vært gitt til din kropp, til dine interesser, til din vekst.

Så hva kan man gjøre? Hvordan kan man våge å slippe kontrollen og være tilstede i verden?

Du kan begynne med å stole på deg selv.

Du kan stole på at du har de nødvendige egenskapene og ressursene i deg som gjør at du kan håndtere det som kommer, når det kommer, hva det nå enn måtte være.

Du kan tenke på all energien du sparer ved å være i øyeblikket og ikke i tankene, en energi som vil komme nyttig med når det er noe faktisk foran deg som trenger å løses.

Du kan tenke på hvor skjerpet sansene dine blir, hvor mye mer bevisst du er hva som skjer rundt deg og hvilken trygghetsfølelse det gir å være så klar over sine omgivelser.

Hver gang tankene løper avgårde, så bring dem tilbake til øyeblikket, og minn deg selv på hvor forberedt du er bare ved å være tilstede, hvor mange ressurser du har til å håndtere det som trengs, hvor mye ro du gir kroppen din og hvor mye glede du får av å nyte den vakre verden som omgir deg.

Dess mer du øver, dess bedre blir du på å kunsten å være tilstede i øyeblikket.

Ta en liten øvelse på det der du sitter;

Tenk på lydene som er rundt deg, hele virvaret av lyder, eller en fullstendig stillhet, hvordan høres den ut? Virkelig lytt og få med deg selv de laveste lyder.

Sans verden rundt deg. Hvordan klærne føles mot huden din? Hvordan føles skoene ut for føttene dine? Hvordan føles temperaturen i rommet mot din hud?

Bruk ditt blikk. Observer alt hva du ser rundt deg, alle små objekter, farger, former, alt liv, insekter, mennesker, dyr, alle med sine unike framtoning, sine unike trekk, som man kan studere i detaljer. Legger du merke til noe nytt blant det du ser hver dag? Nye detaljer?

Vend oppmerksomheten mot luktene som finnes rundt deg, i luften, blomster, gress, maling, sofaputer, alt har sin helt egen lukt. Kan du lukke øynene og lukte verden?

Og smaken i munnen, hvilke smaker har du, hvordan oppleves maten, tyggisen, luften, gjennom smaksløkene? Hvordan føles det å rette all oppmerksomhet mot smaksløkene?

Det er en stor og sanselig verden som omringer oss til alle tider, full av skjønnhet og ro. Så ta tiden til å trene opp alle dine sanser, all oppmerksomhet rundt det som er her og nå.  Vær fullstendig tilstede i deg selv og det du gjør, så vil du bygge opp og vedlikeholde din energi på en måte som fører til en naturlig fornyelse. Stol på deg selv, våg å slippe tankene, våg å oppleve verden.

Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s