Det bevarte hjertet


Hjertet ligger i en svart, kald metallboks. Hjertet puster tungt, er rødt, levende, innesperret, blind for omverden, det preserves, det beskyttes, det får ikke leve, det holdes i live ved å beskytte det fra livet, og hjertet vet ikke noe annet enn dette. Det er innesperret med minnene fra fortiden som gang på gang tegnes opp i rimfrosten på de sorte veggene i metallboksen. Hjertet kjenner ikke til noe annet enn denne verdenen. Det ble lagt ned i metallboksen for årevis siden for at det ikke skulle gå i stykker, det var i ferd med å gå i stykker, det var i ferd med å rakne, det var i ferd med å ikke holde ut livet, det hang i fillete biter, det var såvidt det ble holdt sammen og det var nødt til å beskyttes for å kunne overleve.

Nå bæres denne boksen med hjertet på innsiden rundt i hendene til mennesket det tilhører. Det holdes på utsiden av kroppen, for alltid på utsiden, det lever kun fordi det holdes beskyttet på denne måten og hvorfor vil det mer? Hjertet som var lettet i begynnelsen, det ber om mer. Det sterke og levende hjertet som har hvilt seg i altfor mange år, det ber om mer. Hjertet sier det ikke er nok å bare overleve lenger, det sier det vil lukke opp lokket og kikke over kanten. Hjertet vil vite hva slags verden det kan våkne opp til og det aner at det befinner seg i en annerledes verden, for kaoset på utsiden har stilnet, ropene og stemmene på utsiden har stilnet for lenge siden, det har vært stille så veldig lenge og hjertet er så lei av å se fortiden bli risset opp i uendelige sirkler. Hjertet vil leve og det bærer i seg gamle drømmer om et bedre liv.

Bare mennesket kan slippe løs hjertet. Men han ser en annen vei, han holder boksen med hjertet på avstand og ser en annen vei. Men er det på liksom? Kan han egentlig godt føle hjertets vibrasjoner? Frykter han at det ønsker å se verden igjen? I tankene hans går de samme bildene fra fortiden om og om igjen, de repeterer seg hver dag og han husker smerten like godt som om det var igår. Tankene husker hvor nærme døden han kom, de husker hvor nødvendig det var å trekke seg tilbake og beskytte seg. Han har lyst å skrike ned til hjertet om det virkelig har glemt at det var i fillete biter, opptygde biter, såret forbi hva som kunne tåles. Men mennesket kan ikke snakke direkte til hjertet, han kan allerede kjenne dets sterke vilje, han kan kjenne at hjertet har hvilte seg i så mange år og nå har det gjort seg klar til å overtale han. Han strekker ut armene og holder boksen på avstand.

I hans tanker, i hans sinn, har det heller ikke kommet til nye erfaringer.
Jo, jo, jo, han ser en annerledes verden her hvor han er, han ser bedre mennesker rundt seg, men han stoler ikke på dem, han stoler ikke på at omgivelsene egentlig er bedre. Han nekter å ta et tillittsfullt steg ut i verden, bare for å oppleve at den kollapser sammen som en teaterscene. Han har latt seg lure før, i fortiden, av folk som framstod som noe annet enn de var, folk som gjorde seg bedre enn de var og mørket ble ikke synlig før de var for sent. I fortiden lot han seg lure, han kan godt huske hvor lenge han trodde på det gode og på menneskenes anstendighet. Han trodde og han tok feil. Så han tror ikke lenger. Joda, joda, joda menneskene virker hyggelig her hvor han er og ingen av dem har sviktet han. Men han har heller ikke gitt dem sjansen til dem. Joda, joda, joda, de kan ha hyggelige samtaler og kvelder sammen. Men det finnes alltid en avstand der som han anser som nødvendig. Hjertet har han i boksen ved siden av seg, det finnes ingen som kommer nærme. Han har ikke lenger tillitt til andre mennesker, han tror ikke på dem eller deres gode natur. Men joda, de folkene kan være hyggelige, for all del, noen av dem kaller han sine venner.

Det hadde gått fint å leve slik, hadde det ikke vært for at hjertet dunker på innsiden av boksen. Han vet at hjertet er nysgjerrig og han kan kjenne at hjertet han hentet fram gamle drømmer om fred og kjærlighet, om samhold og glede, gamle farlige drømmer som har han gjort han blind for virkeligheten mer enn en gang. Enkelt netter blir han kvalm av å høre lyden fra bankingen i boksen til hjertet, det slår som tunge slag gjennom kroppen og krever å bli hørt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s